Wat is OEKO-TEX 100?

OEKO-TEX Standard 100 is een gezondheidskeurmerk voor textiel, met strenge eisen voor restanten van zware metalen, schadelijke kleurstoffen en bestrijdingsmiddelen. De strengste normen zijn voor babytextiel. Om het keurmerk te verkrijgen word het textiel door onafhankelijke controleurs getest op schadelijke stoffen.

Dit keurmerk zegt niets over eerlijke productie of belasting van het milieu. Dat betekent dat stoffen met het OEKO-TEX 100 keurmerk dus niet per definitie biologisch zijn. Omdat we bij Studio Spatz uitsluitend biologische stoffen verkopen hebben wij daarom alleen OEKO-TEX stoffen die ook biologisch zijn.

Sommige stoffen hebben meerdere keurmerken.

Wat is het verschil tussen GOTS en OEKO-TEX 100?

GOTS (Global Organic Textile Standard) en OEKO-TEX 100 zijn beide keurmerken die iets zeggen over hoe een stof geproduceerd is. OEKO-TEX zegt alleen iets over de aanwezigheid van schadelijke stoffen in het eindproduct. Voor GOTS wordt ook gekeken naar het hele productieproces van begin tot eind. Elke stap moet zowel milieuvriendelijk als sociaal verantwoord zijn. Er is dus wel overlap. OEKO-TEX garandeert een veilige stof, vrij van chemicaliën maar niet per sé biologisch.  Het GOTS keurmerk garandeert naast een veilige stof ook een duurzame, verantwoorde en biologische stof.