Luiers wassen

In deze blog post bespreken we hoe u het beste de luiers kunt wassen.

Als je de luier afdoet

Als u de speciale papieren inlegvellen voor de wasbare luiers gebruikt, kunt u deze alleen bij plas nog een paar keer hergebruiken door ze mee te laten wassen met de luiers. Als er ontlasting op zit, gooit u deze het beste weg.

De luiers kunt u eventueel voorspoelen als u liever geen ontlasting in de wasmachine heeft, persoonlijk doe ik dit niet.

Leg de luiers in de luieremmer, let op gebruik geen water of iets anders in de emmer omdat dit schade kan aanbrengen aan de luiers. Wilt u graag een geurtje aanbrengen is dit mogelijk met etherische olie.

Als u onderweg bent kunt u gebruik maken van een wetbag voor het opbergen van de vieze luiers.

Let op laat de luiers niet langer dan 2 a 3 dagen liggen ivm bacteriën en schimmelgroei.

Wassen

Als eerste doet u een voorwas, deze is essentieel om de urine zoveel mogelijk uit de luiers te wassen. Let wel op dat u geen wasmiddel etc. gebruikt voor deze voorwas.

Het wassen zelf doet u op een hoofdprogramma met 60 graden, hierbij voegt u een wasmiddel toe die geschikt is voor wasbare luiers, hierover later meer. De was gebeurt op 60 graden (of meer) omdat bij een lagere temperatuur de bacteriën en schimmels niet doodgaan.

Zorg er ten aller tijden voor dat je de machine niet overvult, de luiers nemen veel vocht op en anders komt de machine tussentijds droog te staan waardoor de luiers niet schoonspoelen .

Als allerlaatste doe je een naspoelprogramma om alle zeepresten nog beter uit te spoelen.

Gebruik geen wasverzachter!

Drogen

Het drogen van de luiers kan op verschillende manieren:

Drogen in de zon, dit geniet onze voorkeur. Zo worden de luiers lekker droog en de zon verbleekt ook eventuele vlekken in de luiers. Let er wel op dat de kant met de print niet rechtstreeks in de zon hangt ivm eventuele verkleuringen.

Drogen aan de lijn, als de zon er niet is moeten luiers alsnog wel droog worden. Hang de luiers aan een waslijn om ze te drogen, let op hang ze niet op een verwarming, dit veroorzaakt dat de luiers hard worden.

Droger, dit liever niet omdat de luiers eventueel kunnen beschadigen. Maar af en toe een keer in de droger kan niet heel veel kwaad.

Bedenk wel dat elk type luier een andere droogtijd kent, hierdoor is het goed om bij aanschaf goed na te denken wat voor u het beste is.

Als u nog vragen heeft die niet in dit artikel zijn beantwoord, neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top